Å bytte fra en automatisk lyssensor-bryter til bevegelsesensor er trolig den enkleste og mest effektive måten for å redusere unødvendig lys fra hytter, og samtidig sikre mot innbrudd.
Nå har vi teknisk fullgode løsninger rimelig tilgjengelig for de av oss som ikke gidder eller husker å drive manuelt med en utelys-bryter. Topp for fellesskapet.
Jeg tror mange av oss over tid har sett hvordan hytteområder har vokst fra beskjeden bebyggelse med svak og landskapvennlig utebelysning, til en gigantisk "lys lue" om natta. Beitostølen er vel et klassisk eksempel. Kommer man kjørende oppover fra Fagernes og har litt dis i høyden, så kan man ved første blikk undres hvor mange rullebaner stedet har.
I august og september har jeg ved fire anledninger kommet spaserende på veien gjennom Grønolslie og notert antall hytter antall hytter som ikke virker besøkte men har utelys på.
I snitt er i underkant av 15% av hyttene mørke. I underkant av 20% av hyttene hadde besøk. Ved besøk ytterligere 10 døgn i disse to månedene, med en enkel titt utover, forble inntrykket det samme.
Altså: Fra skumring sto fire av fem hytter tomme med utelys skrudd på.
Det skal sies at det er betydelig variasjon i hvor mye lyset fra den enkelte hytte gjorde av seg. Det var alt fra rent nedadrettet og varmt lys, til sterke uskjermede og kalde lamper i et større antall rundt hytta. Enkelte hyttelys tett ved veien blender litt når en kjører forbi, slik at tross helt lav fart så må se ekstra nøye etter gående/lekende i den mørkere siden av veien.
Håper ikke dette oppfattes som invaderende. Primært trengte jeg tall til et prosjekt relatert til amatør-astronomi. Ingen sure miner, jeg er kjent med at bedrifter som gjør hytteoppføring og el-installasjoner generelt er dårlige til å orientere om muligheter, og som regel tvert om leder en stakkars overveldet hyttekjøper til bransjens samme gamle feil.
Uansett, det interessante funnet er at et bytte til bevegelsesensor ser ut til å kunne ta ned 80% av alt unødvendig lys for dette hyttefeltet, uten at noen trenger å gå over til andre typer lampe eller fravike andre preferanser.
Godt for omgivelsene, godt for deg: Bedre innbruddssikring
Elektrikeren som fulgte med hyttebygginga vår, mente bestemt at hytter var mer utsatt for innbrudd om man ikke alltid hadde skrudd på utelys i mørkere deler av døgnet. Eller er det slik? Her er det fritt fram for synsing, for det er ingen statistikk å finne. Politiet har i hvert fall ikke bedt oss å alltid ha på utelys.
Derimot utelys koblet til bevegelsesensor er anbefalt av politiet:
"Installer sensorer for å slå på utelamper ved bevegelser"
Det er ganske opplagt når vi tenker på det.
Altså betydelig sikrere, enn å reise fra både lys og mørk hytte:
Jeg vil gjerne vil være god nabo, så er det en sjanse for at jeg legger merke til lys som brått går på en sen kveld. Kommer en kassevogn som ikke er din så vil jeg gå bort og høre. Blir jeg derimot til dels blendet av uskjermede utelamper som har stått på hele tiden, så ville jeg neppe klare å se stort, og dermed ikke i stand til å bry meg.
Virker akkurat som du vil
Bevegelsesensorer for lys-styring har definitivt kommet for å bli rundt i samfunnet vårt. Vi snakker om en ny og moden generasjon av produkter som er presise, billige og "intelligente". Glem alle gamle forestillinger om ubehagelig lyssetting som går av og på hele tiden, om fekting med armene for å få på lyset, eller overfølsom sensor som går på og skremmer naboen som skal ut og hente ved.
Oppsett er enkelt og gjøres stort sett én gang. I mitt fall var fabrikkoppsettet perfekt, så null justering.
Regel: Lyset er på fra siste registrerte bevegelse pluss innstilt belysningstid.
Eksempel 1: Du har valgt å beholde fabrikkinnstilling på 5 minutter for belysningstid. Du går bort til naboen og låner egg, slår av en prat, og nå har det gått mer enn 5 minutter siden sensoren merket deg sist gang. Men greit, for lyset går på straks inne på egen tomt.
Eksempel 2: Godt å ligge rolig og late seg i badestampen! Belysningstiden er satt til 30 minutter. Du vil i praksis gjøre en liten arm-bevegelse på så lang tid. Du opplever at lyset alltid er på.
Du kan også stille inn den generelle følsomheten. Sånn i fall de mange harepuser blir litt for nærgående.
Det følger gjerne også med en halv-gjennomskinnelig skjerm bygd opp av ruter som kan knekkes av. Kan være nyttig hvis du har en liten sektor som uønsket utløser, feks en vei.
Det hele er driftssikkert og i praksis vedlikeholdsfritt.
Min sensor "ser" 14 meter foran seg i 180°. Du kan selvfølgelig få koblet opp mer enn én sensor om du vil ha trigging rundt hele hytta.
Innkjøp og oppsett
I et så nytt hyttefelt vil nok alle med utelys som automatisk går på ved lavt tilstedeværende lys, ha én felles utvendig montert sensor for trigge dette. Denne rene lys-sensoren erstattes rett og slett med en lys-og-bevegelse-sensor.
Hvis den gamle lys-sensoren likevel ikke står på et bra sted, så ville jeg definitivt få elektrikeren til å legge litt ekstra strømkabel. Ikke bli frista til spare noen få kroner akkurat her. (de velger vel en rimelig skjøteboks framfor nytt trekk fra sikringsskapet, når mulig)
Tilbud som er innhentet
Veiledende generelle tilbud er gitt over telefon 2018-08-24 fra FACTA EL. AS v/Agnar Bakken:
- Bevegelsesensor Minilux PIR 180/14 fra Micro Matic: kr 2400
- Beregnet arbeid for å erstatte gammel lyssensor: kr 2000
Totalt kr 4400 + mva.
Kjørekostnad kan tilkomme om du ikke ber om at dette skal koordineres med annet arbeid i området. I dette fallet skal arbeidskostnad være satt opp med en god margin. Regningen kan altså bli en del mindre, spesielt om den nye sensoren kan bruke akkurat samme posisjon som den gamle.
Ha det billigere?
Jeg ser det er et sted som selger samme sensor til kr 1399 med mva.
Og selvfølgelig mulig å få pris på arbeidet fra andre godkjente installatører.
Vær klar på at du får nabo-hjelp (fra feks undertegnede) til å gjøre eventuelle justeringer av sensoren, slik at dette kan trekkes ut av "marginene" til installatøren.
Nevnte sensor er av proff-kvalitet. Men jeg har en klar mistanke om at andre billigere modeller gjør jobben omtrent like bra. Les tester før du tar sjansen. De til 2-300 kroner kan muligens fungere greit nok, de som koster 6-900 virker seriøse nok i følge spesifikasjon et par kjappe stikkprøver i oppgitte spesifikasjoner.
Er du usikker, eller ikke vil risikere det minste ekstra jobb, så ville jeg ikke sett lenger enn til Minilux-modellen.
Demo!
Du må gjerne spasere opp til hytta vår kveldstid for å se hvor godt denne sensoren fungerer! Den har aldri slått ut når den ikke skulle, og alltid reagert når den skal. Nett og pen, kan monteres hvor man knapt vil se den.
For deg som installerer eller oppgraderer utelamper
Se eget innlegg om valg av utelamper for en rask innføring, for å gi deg seg selv og andre et enda bedre resultat.
Flere tips om bevegelsesensor, for kontrollfriken
Du er ferdig med å lese, hvis da ikke..
Vil du ha det enda billigere?
Send gjerne en tegning av hytta til en behjelpelig nabo (undertegnede?) og forklar hvor nåværende lyssensor er montert, og i hvilket område utenfor du vil at sensoren skal slå ut ved bevegelser. Dersom det viser seg at du kan benytte samme monterings-posisjon ved sensorbytte så kan det for meg virke som du er innenfor DSBs liste over "Elektrisk arbeid: Dette kan du gjøre selv". Ingen varme i dette fallet. Kan svare til å "Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording", men du må vurdere selv for ditt eget fall. Og er du det minste usikker så bruk for all del en elektriker.
Manuell kontroll på lyset?
Det sier seg selv at du kan skru av alt utelys uavhengig av sensoren, om du flipper sikrings-bryteren for kursen til utelyset.
I den nevnte Minilux-sensoren, og en del andre, så har du mulighet for enkel forbikobling av sensoren, slik at utelys også kan skrus på ved en ekstra bryter:
Elektrikeren valgte å sette inn denne ekstra bryteren for meg.
Men med en så velfungerende sensor trengs den virkelig ikke.
Lykke til, og spør gjerne en som er over snittet interessert i å bremse lysforurensing!
Noen artikler og referanser:
https://snl.no/lysforurensning
https://www.dagbladet.no/kultur/stjernene-som-forsvinner/70275851
https://www.nina.no/Aktuelt/Nyhetsartikkel/ArticleId/3767/Lysforurensning-pavirker-alt-fra-encellede-dyr-til-mennesker
Lysforurensning i norsk rett: https://www.duo.uio.no/handle/10852/61565