Forsiktig belysning i naturen

Skal du få opp utelys på nytt bygg? Legge til lamper eller på annen måte forbedre lyssettingen? Det finnes enkle og gode valg, men du trenger en rask oversikt. Du kan gjøre mange glade, kanskje uten at de vet det!

I begynnelsen var det..

Vi har nok av metaforer som antyder at masse lys i mørket er ubestridt bra. Vi har sanger om lys og varme, om julelys som tennes. Og "lysfontener" sies å være kongelig bra..

Men hvor mye lys trenger vi egentlig? Hvor mye har vi godt av? Når slutter økt belysning å være formålstjenlig? Når blir det et problem for helse, naturopplevelser og naturen selv?

Før du trekker videre og synes dette er trøstesløst, la meg påstå at det i dag finnes enkle og rimelige løsninger som gjør ute-belysningen riktig bra for alle og alt samtidig. Har du allerede lys som er "suboptimalt" for omgivelsene, så vær snill å ikke ta opp dette som invaderende. Det er ment som informasjon til neste anledning hvor man har en valgmulighet.

Belysningsøkning ute av kontroll

Men utbyggere og installasjonselskaper vet tilsynelatende for lite, eller er bare opphengt i gamle løsninger mens volumet innen belysning nå har blitt formidabelt.

  • Mye eller kaldt lys kan få planter, insekter, fugler og dyr til å tro det er dag hele tiden. Studier viser at vill-bier og andre viktige insekter i økosystemet dør bort primært på grunn av stadig økende mengder kaldt lys ute. Det er globalt sett bevilget lite til forskning på natur-skader av lysforurensingen. Man kan vel anta at forskere og organisasjoner står på hodet i andre enda tydeligere problemer med økosystemene våre. Men man har indikasjoner på at rovfugl sliter. Og det er mange steder i verden hvor LED-lys er forbudt i håp om at havskilpaddene faktisk vil tro at natt er natt og gå iland og legge egg. I tillegg har minst én studie vist at en del dyr i stor grad fortrenges av mye lys i randsonene mot uberørt natur, og dermed gjør villmarka enda mindre.
  • Nattehimmel. Man tar bort den naturopplevelsen. Veldig mange har aldri sett Melkeveien. Man kan stort sett glemme hobby-astronomi for små og store, i nærheten av bebyggelse med den kraftige lyssettingen man stort sett går for nå.
  • "Blåtimen". Husker du hvor flott det var timen etter solnedgang? Men denne opplevelsen blir betydelig svekka dersom alle utelysene rundt deg går på ved minste tegn til skumring. Du ser bare ikke de peneste tonene.
  • Nattesøvn og helse. Selv om LCD-skjermer og annet kaldt lys inne sikkert er hovedårsaken til manges dårligere søvn, slik mediebildet og undersøkelser er tydelige på i dag, så gir også det kalde utelyset et klart negativt bidrag.
  • Blending, endog trafikkfare. Dårlig skjermede utelamper tett ved vei blender, og med svekket kontrast-syn i skyggene blir dette en risiko for myke trafikanter. For eksempel er hus og hytters utelys sjelden plassert slik at det hjelper veifarende, slike lys har gjerne null eller negativt bidrag. Veitrafikkloven er tydelig med forbud mot blendende lys inntil vei. Likevel, det vanligste problemet med sterke uskjermede lamper er at naboen ser dårligere, spesielt i skyggene.

Sjekk tabellen for kjappe svar!

Klarer du å krysse av for hele venstre kolonne for din bygning eller plan? Ihvertfall flest mulig?

Optimalt Ikke ille Ille..
Nedoverrettet lampe Delvis skjermet Uskjermet lampe
Bevegelsesensor Husker oftest å skru av Lysstyrke-sensor
Varmt lys <= 2700K Noe kaldere LED, 3000K Klassisk kald LED
Få svake lamper Noe sterkere lamper Kraftige lamper

De riktige valgene

"Varmt" lys. Det er nødvendig å kontrollere spesifikasjonen til en lampe. Fargetemperatur angis i grader Kelvin. Det som er blålig og dagslys-liknende har høy fargetemperatur, mer rødlig lys sies å være varmt og har lavere fargetemperatur. Hvis du skal sikre nattesøvnen bør du godt under 3000K med lampene rundt deg når kvelden kommer.

Fargetemperaturen faller fra 2700°K og nedover mot 2200 ved dimming, ganske pent.

Sjekk at også utelyset ikke har fargetemperatur over 2700K. Slike pærer/lysmoduler er i dag vanlige og knapt dyrere enn de gamle 3000K+ lampene som mange butikker fremdeles sitter inne med. I dag finnes det mange lamper å velge i med varmt lys, men du må selv kontrollere spesifikasjonen.

Nordlys sin Halden-serie fåes med 2700K innsats/pære.

Nedadrettet lys. Ikke over horisontalplanet. Her er det mye å hente for å redusere lysforurensing.

Halden-lampa er som tatt ut av læreboka. Verken lyspære eller reflektor går nedenfor skjermet horisontalplan.

Det finnes litt, men ikke veldig mye å velge i av rent nedadrettet lys. Norlys har sin Halden-serie i varianter, også 2700K.

Ellers blir selvfølgelig spotter montert under bygningens framspring også optimale, med alt lys under horisontalplanet, også det fra reflektoren.

Ikke veldig sterke pærer eller lysmoduler, eller så mange lamper at total lysstyrke blir direkte høy. Kan du i stedet ta med en lommelykt ut som tillegg, de gangene du skal lete etter noe i de fjerneste avkroker? Det kan være noe galt med plassering av lyset, dersom man fristes til å øke effekten. Jeg kjenner til flere tilfeller der en fikk altfor kraftige lamper levert, uten å ha bedt om det spesielt.

I fleste fall er nok bevegelsesensor det mest effektive tiltaket for det totale resultatet i et område. (Se egen post)

De uheldige valgene som noen kan lede deg til

Entreprenører og elektrikere kan ha gamle vaner. Det er på en måte forståelig, for ett enkelt prosjekt blir som en "dråpe i lys-havet", og som næringsdrivende har man annet å gjøre enn å oppdra folk innen produktvalg. Som byggherre har en kanskje allerede brent av masse egen-tid på byggeprosjektet, og da er det lett å ta imot belysnings-forslaget slik det står. Og det er gjerne ikke levert alternative tilbud.

Ofte forsøkes stilen til den lille koselige hytte-lampa på veggen, men i dag er den erstattet med flere enheter, med kraftig LED, som iblant blir som små lyskastere i sin åpne form.

Helt uskjermet lys

En rask sjekk viste at vår hytteleverandør stort sett hadde levert tilbudene sine i Grønolslie med utelamper fra SG Armaturen i modell Sorrento, som er deres aller billigste lampe. Ikke noe galt i å spare penger. Men denne lampen, og liknende fra enkelte andre produsenter, er det mest besværlige man kan tenke seg for omgivelsene. Ikke bare er den uskjermet, den har en stor reflektor bak, en kraftig og kald pære/lysmodul, og kaster mye lys mot naboer, vei og natur, mens byggherres ønske gjerne var å ha best mulig lys ned på mer nære ting.

Produsent SG Armaturen har modellen "Sorrento" som svært billig, men aller minst vennlig mot omgivelsene.

Halvt skjermet lys

Hva da med lamper som lyser ned og opp, og stort sett er skjermet mot siden?

Det er klart bedre enn helt uskjermet lys, og greit nok om du velger og monterer riktig. Jo tettere oppunder tak-overheng du kan montere en slik lampe, jo bedre. Selvfølgelig flott at slike lamper ikke lyser rett i ansiktet, men ned på det du ønsker å se. Men en stor del av lyset slipper ut oppover og lyser opp partikler og fukt i lufta i en stor kjegle over deg, noe som gjør himmelen over deg og omgivelsene ellers lysere, til ulempe mot natur og sikt mot stjernehimmel.

Hvis du absolutt ikke liker lamper som kun lyser ned, så er en slik svært mye bedre enn en helt uskjermet.

Lampa på bildet over lyser i mindre andel oppover, og det trekker klart i riktig retning. Men merk at dette eksempelet (modell Spike fra SG) i øyeblikket ikke leveres med fargetemperatur under 3000K.

En historie om engstelse

Jeg har lært at en av de viktigste komponentene som trengs for kontrollert utelys, er å snakke sammen.

Ved vår forrige fritidsbolig, en leilighet blant noen få i et lite bygg, hadde vi en situasjon med utelyset. Der var det kun én kraftig lampe ute, og den var uskjermet. Denne måtte de fleste av oss passere tett forbi, og straks rundt hjørnet hvor det var ganske mørkt så var man allerede blenda "sveiseblind" og klarte ikke å se stort det første minuttet.

Forslaget i sameiet var at vi byttet ut den brysomme lampa med tre enheter som lyste ned. Alle var hjertens enige i dette, bortsett fra en dame som hadde leilighet rett på innsiden av det åpne utelyset. Det hjalp ikke at vi ville frita henne for å betale noe som helst for oppgraderingen. Hun var helt imot endring, og etter hvert valgte alle å gi opp saken.

Det var først da vi (av helt andre årsaker) var i ferd med å flytte videre at hun nevnte den egentlige årsaken. Hun var redd for at det var noe eller noen inne i skogen rett bortenfor, og mente lampa ga trygghet.

Kanskje jeg burde ha sagt noe der og da, men på det stadiet lot jeg være å fortelle hva jeg mente om de andre skyggefylte krokene og passasjene hvor hun ikke ville kunne se noe som helst, om hun først hadde vært utsatt for den kraftige åpne lampa.

Jeg burde kanskje ha gjetta det til å begynne med. Da kunne vi ha gått gjennom det hele på en bedre måte, og satt opp test-lykter for å vise at det bare kan bli bedre.


Andre steder:
Selv hos de naboene som mer eller mindre ubevisst har gått gjennom en gjensidig opprustning av åpent blendene lys, så finner du desto mørkere kroker hvor øyet ikke lenger henger med. Sjekk selv. På samme måte, ta en titt på hva du synes kan være skumle trafikk-kryss kveldstid, der gående og syklende oppdages i seneste laget. Ofte er det kraftige lys som er satt opp uheldig og blender. En kan ikke bli kvitt problemet ved å bare skalere opp lysstyrken, rett plassering er løsningen.


Lykke til, og spør gjerne en som er over snittet interessert i å bremse lysforurensing!

Noen artikler og referanser:
https://snl.no/lysforurensning
https://www.dagbladet.no/kultur/stjernene-som-forsvinner/70275851
https://www.nina.no/Aktuelt/Nyhetsartikkel/ArticleId/3767/Lysforurensning-pavirker-alt-fra-encellede-dyr-til-mennesker
Lysforurensning i norsk rett: https://www.duo.uio.no/handle/10852/61565