Alle vil ha minst litt utsikt. Alle vil ha minst litt natur tett ved. Trær må få vokse en stund, og jevnlig må enkelte trær på utsatte steder hugges. Hogstavfall kommer deisende ned i mengder, til besvær iblant.
Grønolslie har en betydelig andel hytter med et utsikt-fortrinn om skog holdes lav, også i vesentlig avstand fra hyttene. Skyrifjell og rekka bak Fleinsendin er jo lekker. Vi tør nok ikke tenke på hvor mye og høy skog det engang var i lia.
Tilførselen av biomasse i form av trær og kratt i relativt lave fjell-områder som Grønolslie har i de siste årene skjedd betydelig raskere. Klarer vi å holde tre-linja passe nede, uten å bo i et evig hogstfelt?
Forbedringsmuligheter
Det er nok i ganske forskjellig grad vi bryr oss, når treet går i bakken og sikten bedres. Enkelte har det hele tettere på og føler seg vel mer kallet til å ta et tak. Altså forståelig om en del ikke engasjerer seg så mye, verken i hogst eller rydding. Det er likevel enkelte saker jeg håper alle kan være litt oppmerksomme på, slik at "negative bidrag" kan holdes til et minimum. Da blir det mulig å få opprydningsarbeidet til å gå i riktig retning, selv om vi ikke setter av så mye tid til dugnad.
- For mange dårlig plasserte kvisthauger som vokser med tilførsel av kvist og hele trær, i stedet for å synke sammen.
- Mange høye stubber og "halvkappa" trær, spesielt i friområde nord og nordvest.
- Mye hogstavfall, spesielt av granbar, har blitt liggende såpass tykt og så lenge at vegetasjons-laget under har blitt skadet.
Redusere kvisthauger i antall og volum
Ta gjerne en titt på posten om forsøk med fjerning av kvisthaug for å se konsekvensene innen du leser videre, ryddeforsøk viste at mengder av kvisthauger kanskje ikke er så lurt.
Bildene nedenfor fra friområde nord er av kvisthauger som var 2-3 år gamle da bildene ble tatt 2018-07-26. Skuffende men ikke uventet var de fremdeles både massive og voluminøse, bare sunket litt sammen.
Det er mange flere. Her er en del av haugene mellom elva og hyttene:
Rydde etter hogst på fellesområder
Som hytteeier må en nok belage seg på å ta et tak hvis en innen overskuelig framtid vil redusere inntrykket av å bo ved et hogstfelt. Fenomenet er høyst variabelt innen Grønolslie. Det store friområdet i nord og nordvest har det nok mest påfallende. Altså blir sikkert de nordligste beboerne som er mest berørt. Men faktisk har de fleste hyttene utsikt den veien, og enkelte har kanskje ikke tenkt over at det kan bli en del bedre.
Oppgaver, om man vil, kan sies å fordele seg over gjenopptakelse av en mangelfull opprydning fra den opprinnelig utsikt-hogsten for hytteområdet, samt opprydningen for den tilsvarende stikk-hogsten framover.
Det er presisert at vi må forsyne oss så mye vi vil av ved i form av stokker og stubber. Det finnes fremdeles flotte huggestabber å plukke, minst like fine og både enklere og billigere enn de til kr 300 hos den lokale kjøpmannen.
Gammel moro
Her ser vi hva vi har av rester etter opprinnelig område/utsikt-rydding.
Nye runder med hogging
Jeg har prata mye med hyttefelt-utvikler og grunneier for de tilstøtende friområdene om hugging for å opprettholde og forbedre utsikt. Fjerning av en litt høy klynge av grantrær ble avtalt ved tomtekjøp, og er nå tatt ned. Jeg kjenner ikke til at hyttevelet har avtale med grunneier om videre hogst, så etter at de siste tomtene er solgt så må vi forsøke å spørre veldig pent.
Som et eksempel, her er et bilde tatt fra Grønolslie 74, før den nylige hogsten.
Furuene står fremdeles. Det er kanskje best inntil annen furu tar seg opp igjen? Eller? Sikkert lurt med en diskusjon. Anbefaler å først se posten om evaluering av områdets tilskudd på ny furu.
Her er bilder etter nevnte hogst. Tømmeret er kjørt bort nå, men hogstavfallet gjenstår. Det er ganske mye granbar som ligger igjen på en ellers flott bunn i et passe åpent skogholt. Rakk ikke før snøen, hyggelig om noen vil bli med meg senere og rydde baret innunder andre grantrær lenger borte.
--
(Personlig notat: Feie for egen dør. Veldig mange oppgaver etter overtakelse av ny hytte på forsommeren. Seriøse kvisthauger skal bort fra egen tomt framover.)